Monday, January 02, 2012

friends di Facebook!

since semenjak dua menjak ini gigih berblogwalking, asyik sibuk dengan entry related to blog blog and blog. baru-baru ini join segment mr. Putwaa. seriously followers agak memberangsangkan. seronok join segment and contest. niena belum join GA a.k.a Giveaway dari blogger lain murah hati sangat, barangkali akan datang!
berbalik kepada isu facebook, masing masing ada corak pandangan sendiri untuk organize account facebook bergantung kepada kreativiti sendiri. ada yang gunakan facebook untuk cari kawan lama, online shopping, business, fashion atau tujuan populariti. tak kesahlah asalkan tak mengganggu hak keselesaan orang lain. ada beberapa perkara yg orang akan lebih tertumpu bila view profile kita atau kita view profile friends kita. mugkin ada sesetengah org yg agak tak perasan akan hal ini. boleh try kalau agak tidak bersetuju dengan pendapat niena. kalau tak semua, pasti ada sebahagian. lihat dibawah:
  1. jumlah friend
  2. default picture
  3. family
  4. tagged picture
  5. last updated status
jangan add kalau hanya untuk penuhkan list friends!
niena tak kesah kalau ada yang marah atau kata niena sombong bila tak approve friend request dari 'bakal kawan'. niena sendiri akui memang agak memilih dalam berkawan terutamanya kawan di facebook. jujurnya friendlist niena tak capai pun dalam 500. bagi niena kawan yang berlambak kalau langsung tak menegur sapa,  serupa kalau tak add dalam friendlist. biaralah friends kita sikit tapi kita keep in touch dengan mereka. facebook bukan untuk cari pupulariti siapa yg handal dalam kumpul kawan. mungkin tertanya kenapa niena sukar approve 'bakal kawan' yg add.

  1. tiada mutual friends yg tidak dikenali
  2. guna nama yg agak merepek-repek dan agak melucukan
  3. selalu request game
  4. default picture yg menjengkelkan
  5. langsung tak ada perkaitan yg sama ( cth: sekolah lama, kawan kepada kawan, dll)
  6. terlalu obses / mendesak mintak approve
  7. mempunyai friends kurang sihat (homoseksual dan yg sama waktu)
bloggers yg nak add facebook niena, boleh search 'niena ryonie' dan mention anda adalah rakan blogger niena.
kawan tak semestinya sahabat. macam kami. :)


10 comments:

  1. tak suka orang requeat game , banyakkan notify jeh , hehe :D

    ReplyDelete
  2. betul2. pastu tak faham bhs kalau org tak app, dy pegi request lg and lg. :(

    ReplyDelete
  3. dah bosan men fb..layan blog aje..hehe
    follow u yea..; )

    ReplyDelete
  4. kekadang tepikir lak, blogging lagi best rather than facebooking.

    ReplyDelete
  5. hai follower...nak join GA saya tak? cepat sebelum ditutup! simple!

    http://yazidtorpedo.blogspot.com/2012/01/give-away-untuk-follower-blog.html

    hehe

    ReplyDelete
  6. abg yazid, niena dah join. haha kurang idea dlm bab ayat2 kreatif ni. :)

    ReplyDelete
  7. niena ..bosan kan time2 gini ..huuuu
    apa nak buat la

    ReplyDelete
  8. kamu busan ye syaif. nak tengok comment berulang tak?

    ReplyDelete

tiggalkan bukti jejak anda disini. jangan malu jangan segan! - nienaryonie